Egenodling – En miljövänlig trend?

Att odla själv kan vara riktigt tillfredställande och det är nyttigare att äta grödor som inte kommer från den stora matindustrin. Bor man i ett hus med tillhörande trädgård, finns det massor av olika grödor som man kan odla själv!

Fördelen med egenodling i trädgården

När man odlar själv vet man vad man får och man slipper få i sig giftiga bekämpningsmedel. En annan stor fördel, är friheten att kunna odla hur mycket man vill, samt att det går att spara mycket pengar jämfört med att köpa grödor från mataffären. En egenodling kan bestå av olika örter, bärbuskar, fruktträd, rotfrukter, baljväxter, grönsaker eller jordgubbsplantor. En trädgård där man odlar grödor, blir till ett smart tillskott för all typ av matlagning och bakning. Det finns många bra tips för att lyckas med en köksträdgård att ha i åtanke. Något som är en mycket viktig grundregel, är att aldrig slarva med vattningen. Rädisa, sallad och gurka, kan till exempel bli för beska om de vattnas för lite. Ett annat bra tips att tänka på, är att inte så frön för tätt. Sår man frön för rotfrukter alldeles för tätt, kan plantorna växa på höjden istället för att rota sig djupt. Resultatet blir då att man måste plantera om. Vill man starta en egen trädgårdsodling, ska man besöka välsortade Wexthuset där man finner alla trädgårdtillbehör och fröer man behöver, samt goda tips och råd.

Miljövänligt att odla själv

Att odla klimatsmarta grönsaker skonar miljön, samt bidrar till en bättre hälsa. Ju fler som odlar själva, desto mer avlastar man miljön genom att inte välja massproducerade grödor. Alla har dock inte möjlighet att kunna ha tillgång till en egen trädgård, men det finns bra möjligheter att odla ätbara grödor inomhus även om det inte blir i lika stor skala som en trädgård. Har man en balkong, kan man med fördel odla tomatplantor, men en tomatplanta kan också växa bra i en stor kruka inomhus på en solig plats. Behöver man mer solljus men saknar detta, kan man köpa en smart växtbelysning. Något som är väldigt enkelt att odla hemma i en lägenhet är groddar! Det är känt att äta odlade groddar har många hälsofördelar som att främja viktminskning, rena kroppen eller till exempel lugna magen. Egenodling är alltid ett klokt alternativ både för miljö, hälsa och natur vare sig man odlar i små mått i en lägenhet, eller i en större trädgård.

Att odla själv kan vara riktigt tillfredställande och det är nyttigare att äta grödor som inte kommer från den stora matindustrin. Bor man i ett hus med tillhörande trädgård, finns det massor av olika grödor som man kan odla själv! Fördelen med egenodling i trädgården När man odlar själv vet man vad man får och…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *