Odling av blommor och växter

När man hör ordet odling eller odla, kanske man först och främst tänker på allt som är ätbart, men man kan även odla både blommor och växter. Inom blomsterhandeln odlas det en mängd olika blommor, både för att användas som blommor i kruka och som snittblommor till buketter. Även gröna växter odlas, samt träd och buskar som sedan ska kunna bära frukt och bär.

Odling av snittblommor

Blommor är populära och omtyckta som gåva till någon man älskar eller bryr sig mycket om. Att få en bukett med blommor gör de flesta glada. I Sverige är många av de blommor som går att köpa i affärerna i Sverige importerade. Man har dock nyligen kommit fram till att närodlade snittblommor ger mer klimatpåverkan när de köps in från Nederländerna. Man menar att alla de växthusen i Nederländerna där de odlas, kräver oerhörda mängder energi. Långt mer än vad som behövs för att till exempel flyga blommor från Kenya till Sverige. Nederländerna som har Europas största export av snittblommor, särskilt av rosor, bidrar med negativ miljöpåverkan på grund av enormt energikrävande uppvärmning av växthusen. De mest populära snittblommorna är bland annat ros, tulpan, lilja, gerbera, krysantemum eller till exempel solros. Man kan plantera och odla egna snittblommor i trädgården och det är både billigt och roligt! Då kan man finna bra trädgårdstillbehör på Rörfokus.se som även har allt annat man kan behöva till badrum, rör och mycket mer!

Odling av blommor och växter för kruka

I Sverige finns det många odlingar med stora växthus där man odlar blommor som ska gå att köpa färdiga i kruka. I Sverige odlar man tulpaner, hyacinter, narcisser, julstjärnor vid julsäsong, hyacinter, miniros, orkidé och mycket mer. När det kommer till gröna växter, odlar man bland annat murgröna, bonsaiträd, palmer, olika klängväxter och en mängd annat grönt. Vissa odlingar specialiserar sig även på krukväxter och blommor som kan planteras i en balkonglåda. Om man köper hem blommor och växter i kruka, finns det bra och kloka tips hur man vattnar växter i kruka som är viktiga att tänka på. Ett misstag som många gör, är att övervattna snarare än att glömma vattna. Därför är det bra att låta sina blommor och växter i kruka att torka ut ibland. Har man egen trädgård är det lätt att odla blommor som sedan går att placera i kruka hemma.

Blommor är inte bara vackra att få som gåva, använda för utsmyckning eller titta på. Faktum är att många blommor går att äta! Vill man pröva på dessa arter, kan man pröva att plantera frön för

ätbara blommor att odla på balkongen och sedan använda i mat och efterrätter. En blomma som är känd sedan länge att kunna användas till saft är fläderblomman. Fläderblommor är även väldigt goda att fritera och ätas som de är i friterad form, eller som dekoration till desserten. Även ringblomma går att använda i sallader men kan vara aningen besk, så det är bra att endast använda liten mängd. Kamomill är känt för att användas till te, men äter man hela blomman, smakar den sött och påminner om äpplen.

När man hör ordet odling eller odla, kanske man först och främst tänker på allt som är ätbart, men man kan även odla både blommor och växter. Inom blomsterhandeln odlas det en mängd olika blommor, både för att användas som blommor i kruka och som snittblommor till buketter. Även gröna växter odlas, samt träd och…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *