Odling i den lilla trädgården

Det är många som drömmer om att själva kunna odla en del av den mat man äter. Men steget till odlingen är ofta ganska stort, och många tror att man måste bo ute på landet för att kunna odla. Detta är inte sant. Det går jättebra att odla i stan också, till exempel på en balkong eller en uteplats. Det går till och med att odla vissa saker inomhus, utan någon uteplats eller balkong. Men om man vill kunna odla större mängder krävs såklart lite större ytor.

Odling inomhus

Om du inte har en uteplats eller en balkong går det jättebra att odla olika typer av grönsaker inne på fönsterbrädet. Olika typer av sallad och kryddväxter fungerar jättebra, och genom att så i flera omgångar kan du ha sallad att äta under långa perioder. Andra växter, såsom till exempel lågväxande tomater, går också bra att odla inomhus. Det som är viktigt att tänka på är då att man väljer en sort som inte blir så hög. Men även om man väljer en liten sort så tar tomatplantor ganska stor plats, vilket är bra att ha i bakhuvudet när man sår de små fröerna. Även vissa typer av kål går bra att odla inomhus.

Om du efter detta vill utöka dina odlingar och kanske flytta till en lägenhet eller ett hus med trädgård där det finns bra med ytor att odla på så kan du ta hjälp av en flyttfirma i linköping, som hjälper dig med allt du behöver under flytten. Att flytta från en liten lägenhet till en större med tillgång till uteplats eller trädgård kan verkligen göra så att du får mycket större möjligheter till odling.

Odla på uteplatsen

Även om din uteplats är liten så går det att få till en fin skörd genom att utnyttja de ytor som finns maximalt. Att odla i krukor eller i amplar sparar utrymmet, och genom att hänga upp krukor och amplar i luften sparar du ytterligare utrymme. På en uteplats kan det också passa bra med en pallkrage eller, också kallad, en odlingslåda. En pallkrage är en fyrkantig låda utav trä utan botten. Den fylls med jord och sedan kan man odla i stort sett vad som helst i den. Om pallkragen ställs direkt på gräsmattan behöver botten täckas av till exempel kartong eller markväv för att förhindra att gräset tränger upp underifrån.

Det är många som drömmer om att själva kunna odla en del av den mat man äter. Men steget till odlingen är ofta ganska stort, och många tror att man måste bo ute på landet för att kunna odla. Detta är inte sant. Det går jättebra att odla i stan också, till exempel på en…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *