Om odling

Att odla för att få fram vår egna föda är något mänskligheten har gjort i alla tider. Förr var det ett måste för att vi skulle få mat men sedan kom industrialiseringen och vi behövde inte länge skaffa fram vår egen föda utan vi kunde nu köpa det vi innan hade behövt odla fram i butik. Eftersom det är mer effektivt att gå till affären än att lägga ner den tid det krävs så var det många som valde bort odlingen.

Odling idag

Men idag har odlingen fått ett uppsving. Många har ambitionen att odla men det kan variera. En del vill börja odla tomater på sin balkong medan andra vill börja odla mer än så för att ta ett steg till att bli självförsörjande. Förr i världen behövde vi förlita oss på väder och vind för att vår odling skulle vara fruktbar. Detta kunde leda till missväxt och svält. Men det är inget vi behöver oroa oss för idag. Om vi har de rätta grejerna och en plats att odla på, har vi möjligheten att odla nästan året runt. Med hjälp av växthus och lampor kan vi odla och förvara våra växter inomhus även under vinterhalvåret. En annan fördel med att odla inomhus är att vi inte behöver oroa oss för att våra växter eller vår odling ska dö under frostiga nätter eller att en ovälkommen gäst ska göra intrång och äta upp våra grödor. Vi kan dessutom få våra fröer levererade direkt till dörren och närmsta växt- och odlingsbutik brukar oftast inte ligga särskilt långt bort. Vi har med andra ord bättre förutsättningar för att odla idag i jämförelse med för några hundra år sedan. Det är en anledning så god som någon att testa på att börja odla. Du behöver inte ens ha en stor gård för att börja odla, det räcker med att du har möjlighet att ställa ut din odling på en balkong eller en uteplats.

Yrkesodlare

De som på ett eller annat sätt arbetar med att odla är en yrkeskategori som hamnar lite i skymundan. Det finns flera sätt att arbeta med odling. Du kan till exempel ha din egna gård där du odlar grönsaker och säljer dem vidare. Förutom att du kan odla grönsaker kan du även jobba som bärodlare då du odlar fram bär. Till exempel så kan du ha en jordgubbsodling. Du kan också arbeta som fruktodlare då din odling består av en eller flera olika sorters frukt. Du kan också variera din odling och ha både grönsaker, frukter och bär. För att arbeta med odling är det bra om du redan på gymnasiet går naturbruksprogrammet för att få de grundläggande kunskaperna som krävs. Andra sätt att jobba med odling är genom att föreläsa, skriva böcker och ge råd inom ämnet.

Att odla för att få fram vår egna föda är något mänskligheten har gjort i alla tider. Förr var det ett måste för att vi skulle få mat men sedan kom in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *